ЕВОЛЮЦІОНУВАННЯ СИСТЕМИ ОБЛІКУ ВИТРАТ І КАЛЬКУЛЮВАННЯ СОБІВАРТОСТІ ПРОДУКЦІЇ - Яценко, В.Ф. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2020)
На основі еволюційного підходу досліджено системи обліку та калькулювання собівартості продукції за повними витратами (absorption-cost system). До традиційної системи обліку витрат та калькулювання собівартості продукції відносимо системи обліку за повними витратами (absorption-cost system). Визначено концептуальну основу системи обліку – модель «витрати-обсяг», динаміка витрат відносно до зміни обсягів виробництва. Базових методів обчислення витрат та розрахунку собівартості небагато, значно більше систем обліку витрат, в основу яких покладені ці методи або їх комбінації. Обґрунтовано переорієнтацію вектору управління витратами з реально спожитих/використаних ресурсів при виробництві продукції на майбутні (прогнозні) витрати.