ДЕЯКІ КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ОБЛІКУ БУХГАЛТЕРСЬКИХ РИЗИКІВ - Гавриленко, Н.В.; Грищенко, О.В.; Козіцька, Н.О. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
В статті зазначено, що характерною особливістю страхового бізнесу є те, що, з одного боку страхування вважають одним із методів управління ризиком, а з іншого боку, страховик, як суб’єкт ринку, сам підпадає під вплив цілої низки ризиків. При цьому, очікуваним ефектом від надання страхових послуг бізнес визнає задоволення потреби безпеки, фактор впевненості господарюючого суб’єкта, який вступив у страхові відносини. Це зумовлює необхідність підвищення довіри обліково-аналітичних даних за своїм змістом до страхової компанії. Отже, запропонована нами більш розширена класифікація бухгалтерських ризиків дозволяє вести аналітичний облік за однорідними групами ризиків, в тому числі і страховими. Також в статті представлено авторське бачення методики бухгалтерського обліку і включення в бухгалтерську звітність страхових компаній можливих збитків, пов’язаних з наслідками бухгалтерських ризиків, які позитивно вплинуть на інформативність, достовірність даних про рух фінансових резервів, а також якість контролю щодо їх цільового використання.