РІВНОВАЖНА ЦІНА НА РИНКУ ОДНОГО ТОВАРУ. МОДЕЛЬ ЕВАНСА - Білоусова, Т.П. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
В економічній теорії важливим є поняття рівноваги. Це стан об’єкта, який він зберігає за відсутності зовнішніх впливів. Досягнення рівноваги між попитом і пропозицією є одним із основних показників ефективності функціонування економіки країни в умовах ринку. Ринкова рівновага - ситуація на ринку, при якій немає тенденції до зміни ринкової ціни або обсягу благ, що продаються. Рівноважна ринкова ціна - ціна, за якої величини попиту та пропозиції товару збігаються. Ринкова рівновага ціни та обсяг блага, що продається, можуть змінюватися у відповідь на зміни попиту та пропозиції. Існує багато моделей встановлення рівноважної ціни ринку одного товару. Розглядаються найвідоміші моделі рівноваги: Вальраса Л., Маршалла А., «павутиноподібна» модель з дискретним часом і модель Еванса з безперервним часом. Головним у підході Вальраса Л. відзначається різниця в обсягах попиту та пропозиції. Головним у підході Маршалла А. є різниця цін P1 та P2. Маршалл виходить із того, що продавці, перш за все, реагують на різницю ціни попиту та ціни пропозиції. Павутиноподібна модель - модель, що зображує траєкторію руху до стану рівноваги, коли реакція пропозиції чи попиту запізнюється. Вона визначає динамічний процес: траєкторію коригування цін та обсягу виробництва під час руху від одного стану рівноваги до іншого; використовується для опису коливань цін на ринках сільськогосподарської продукції; на біржовому ринку, де пропозиція реагує зміну цін із деяким запізненням. Модель Еванса це модель з безперервним часом. Розглянуто економічну модель Еванса з вивчення встановлення рівноважної ціни на ринку одного товару. Наведено її розв’язання за допомогою апарату диференціальних рівнянь, та побудовані графіки залежності ціни від часу, що доводять основне припущення моделі, що ціна змінюється в залежності від співвідношень між попитом та пропозицією, її збільшення прямо пропорційно до перевищення попиту над пропозицією та тривалості цього перевищення. Також наведено деякі відомості про етапи побудови математичних моделей та історичні відомості, які допомагають простежити еволюцію економічного моделювання.