ДІДЖИТАЛІЗАЦІЯ ТА ІНТЕЛЕКТУАЛІЗАЦІЯ КОРПОРАТИВНОЇ БІЗНЕС-ДІЯЛЬНОСТІ НА ГЛОБАЛЬНИХ РИНКАХ - Кальченко, Т.В.; Олійник, В.В.; Фурсова, О.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
Глобальне економічне середовище сьогодні являє собою складний конгломерат відносин як традиційного, так і принципового нового типу, коли руйнуються типові уяви про прозорість та контрольованість багатьох зв’язків, коли держави остаточно втратили монопольне право управляти багатьма економічними процесами, а альтернативу їм становлять тнаснаціональні утворення. Саме тому в статті наголошується на домінуванні саме ТНК та нових трендах в їх діяльності, зокрема діджиталізації і інтелектуалізації бізнесу. Показані новітні форми таких компаній, їх потенційно можливі конфігурації в управлінській парадигмі, мотиваційне підґрунтя та наслідки діяльності для загально глобальної стабільності. При цьому наголошується, на екзистенцій ній загрозі беззастережного використання технологій штучного інтелекту як для окремих суб’єктів, так і для світу в цілому. Пропонується максимально обережно і дозовано використовувати переваги діджиталізації і інтелектуалізації бізнесу, але в умовах некерованості за цими процесами це лишається лише закликом і не може розраховувати на імплементацію. Саме тому робиться висновок про масштабний перегляд управлінського потенціалу держав і корпорацій задля забезпечення хоча б мінімального балансу сил і технологічної рівності.