ТЕОРЕТИКО МЕТОДОЛОГІЧНИЙ АРСЕНАЛ ДОСЛІДЖЕННЯ РИНКУ ПРАЦІ: ГЕНЕЗИС ТА МУЛЬТИПАРАДИГМАЛЬНА ОСНОВА - Конохов, С.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
Розвиваючись на мультипарадигмальній основі, ринок праці, як система економічних відносин, здобув найбільш повного концептуального відображення у торговельно-виробничій, інституційно-регуляторній та міграційній парадигмах, а також парадигмі міжнародного бізнесу. Кожна із зазначених парадигм, з погляду власного об’єкту наукового дослідження, розглядає зайнятість та механізми функціонування національних ринків праці через призму домінуючих на кожному етапі світогосподарського розвитку форм і типів залучення працездатного населення до сукупної суспільної праці. При цьому усі парадигми ринку праці, перебуваючи у постійній еволюції і взаємній конвергенції, завжди відбивали якісно нові закономірності, а також тенденції і векторні мегатренди розвитку національних ринків праці. Одночасно зазначені в статті процеси закладають принципово новий – глобальний – ландшафт загальносвітової системи трудових відносин.