ЕФЕКТ «НОЖИЦЬ» МІЖ ОБ’ЄКТИВНОЮ ПОТРЕБОЮ ТА ГОТОВНОСТЮ СІЛЬГОСПВИРОБНИКІВ ДО УЧАСТІ В ОБСЛУГОВУЮЧИХ КООПЕРАТИВАХ - Пантелеймоненко, А.О.; Гончаренко, В.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
В статті досліджено чинники, що унеможливлюють створення успішного кооперативу («чинники неготовності» потенційних учасників кооперативу). Вони обумовлюють ефект «ножиць» між об’єктивною необхідністю в кооперуванні дрібних і середніх сільськогосподарських товаровиробників та їхньою реальною готовністю до цього. Для розробки покрокового плану просвітницьких заходів та «психологічної підготовки» потенційних членів запропоновано здійснювати спеціальний факторний аналіз. Вказано на доцільність введення до наукового обігу нових термінів. Зокрема, економічну потребу щодо створення обслуговуючого кооперативу запропоновано умовно назвати «N-фактором» (англ. need у перекладі на укр. мову – потреба), а соціально-психологічну готовність до створення кооперативу – «R-фактором» (англ. readiness – готовність). При цьому чинникам, що характеризують «R-фактор» – присвоїти цифровий індекс (напр., від 1 до 3, де 1 – «незначний вплив», 2 – «середній вплив», 3 – «значний вплив»). Сума балів вказуватиме на ступінь неготовності потенційних засновників до створення кооперативу та масштабність необхідного реагування для їх усунення. Підкреслено, що після реалізації експертами з питань кооперації комплексу заходів, спрямованих на максимальне скорочення чинників «R-фактору», можна буде не тільки приймати рішення про можливість створення дієздатного кооперативу, а й досягти суттєвого підвищення рівня його «життєздатності».