РОЛЬ АЗЕРБАЙДЖАНУ В ГЛОБАЛЬНІЙ СВІТОВІЙ ЛОГІСТИЧНІЙ СФЕРІ - Новрузов, Насімі (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
Метою цієї статті є дослідження та аналіз фактичної та стратегічної ролі Азербайджану у сфері глобальної логістики та того,як Азербайджан робить стратегічний внесок у світову логістичну галузь. Ця стаття досліджує шляхи, якими повинен діяти Азербайджан з точки зору його стратегічної ролі у світовій логістичній сфері,і намагається розкрити роль країни в умовах,які існують у світовій логістичній мережі. Логістика відіграє важливу роль у розвитку всього сектора будь-якої країни.Коли ми оцінюємо роль Азербайджану в сфері глобальної логістики, одним з головних нюансів є визначення слабких і сильних сторін країни в розділі логістики. Для покращення логістичного потенціалу державні програми у цій сфері мають реалізовуватися постійно. Загальнотеоретичний підхід до вивчення сучасних логістичних відносин дозволяє сформувати уявлення про основні події та процеси, що відбуваються в цій сфері.У будь-якому регіоні вдосконалення логістичної інфраструктури створює широкі можливості для розвитку транзитного потенціалу та,ставши значною рушійною силою економічного зростання,логістики та торгівлі дозволяє збільшити спроможність прямих іноземних інвестицій у основні галузі у світі,що швидко глобалізується. Азербайджан відіграє роль мосту між Європою та Азією.Щоб перетворитися на важливий хаб, щоб стати кращим у цьому секторі,Азербайджан повинен суттєво покращити логістичну та торговельну інфраструктуру на довгостроковий період. Використовуючи стратегічне географічне положення Азербайджану, слід продовжувати діяльність із залучення транзитних вантажів у транспортні коридори через територію Азербайджану, створення торгово-логістичних хабів у регіонах країни як виробничих та інвестиційних центрів, щоб країна значний логістичний і глобальний центр транзитної торгівлі. Водночас, оцінюючи можливості для нових бізнес-ідей, можливості працевлаштування та створення доданої вартості, важливо працювати над сприянням інвестиційній привабливості Азербайджану. Для забезпечення конкурентоспроможності Азербайджану в торговельних коридорах Схід-Захід і Північ-Південь необхідно скоротити витрати часу і витрат на імпортно-експортні розробки і транспортування транзитних вантажів.