ЗМІЦНЕННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ ЯК ГУМАНІЗАЦІЙНИЙ НАПРЯМОК РОЗВИКУ ЕКОНОМІКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА - Косович, Б.І. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
Стаття присвячена проблематиці зміцнення продовольчої безпеки України як основи людинонаправленого розвитку економіки та підприємництва. Констатовано, що загроза голоду мільйонів людей стала сьогодні об’єктивною реальністю. Визначено збитки завдані збройною агресією рф аграрному сектору України та їхній вплив на продовольчу безпеку у світі. Проаналізовано стан продовольчої безпеки України на основі оцінки її рівня за показниками Глобального індексу продовольчої безпеки. Виділено країни з найвищими результатами в рейтингу та позиції України серед країн світу за компонентами продовольчої безпеки. Аргументовано, що важливою складовою розвитку вітчизняної економіки в період війни та післявоєнний період є відновлення аграрного сектору. Запропоновано форми та способи зміцнення продовольчої безпеки як гуманізаційного напрямку розвитку економіки у повоєнний період.