КАСКАДНІ ГРАНТИ ДЛЯ БІЗНЕСУ ПРОГРАМ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ КОМІСІЇ - Кобеля-Звір, М.Я.; Звір, Ю.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
У статті проаналізовано механізм каскадного фінансування програм Європейської комісії, а саме: Horizon Europe Programme, Creative Europe Programme, Erasmus+ Programme, Digital Europe Programme, EU4Health Programme, Programme for the Environment and Climate Action, Single Market Programme. На основі наведених характеристик запропоновано визначення: каскадний грант – це непрямий фінансовий внесок грантодавця на підтримку третіх сторін (проектів або організацій), який надається безоплатно, безповоротно та безвідклично на конкурсній основі у межах проектів, що вже фінансуються на досягнення спільної мети основного реципієнта та субгрантера. В межах дослідження здійснено SWOT-аналіз, який продемонстрував сильні та слабкі сторони, а також можливості та загрози, що повязані з використанням каскадних грантів як механізму фінансування проектів розвитку малого та середнього бізнесу України. У статті наведено потенційні переваги та можливості механізму каскадного фінансування для представників малого та середнього бізнесу України, а також здійснено їх групування, а саме: перша група переваг стосується процесу участі у грантових конкурсах каскадного фінансування, який є значно спрощеним порівняно з процесом аплікування на великі конкурси програм Європейської комісії; друга група переваг стосується можливості фінансування українських стартапів, відкриття нових напрямків бізнесу із залученням на ці процеси значних ресурсів (до 200 000 євро); третя група переваг стосується доступу українських малих та середніх підприємств до європейської інноваційної екосистеми з можливістю тестувати, впроваджувати, оцінювати пілотні проекти в Україні. Окрім цього, у статті виокремлено недоліки, слабкі сторони та загрози для представників потенційних грантоотримувачів у процесі використання каскадних грантів для фінансування українського бізнесу. У статті продемонстровано стратегію посилення слабких сторін, яка складається з ряду запропонованих тактик. Акцентовано на можливостях подолання недоліків та здійснено їх узагальнення. Підсумовано, що механізм каскадного фінансування програм Європейської комісії є дієвим та ефективним для розвитку малого та середнього бізнесу в Україні.