ШЛЯХИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ РЕГІОНУ - Савченко, Т.В.; Ніколюк, О.В.; Конкін, Р. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
У статті розглянуто шляхи забезпечення соціально – економічного розвитку регіонів. Акцентовано увагу на відмінність підходів до тлумачення поняття «регіон». Рекомендовано виокремлювати регіони України виходячи з адміністративно-територіального розподілу. Розглянуто причини нерівномірної розвиненості регіонів. Узагальнено підходи за ступенем державного регулювання функціонування регіонів. Розглянуто зміст поняття «потенціал регіону». При оцінювання потенціалу конкретного регіону аналізується ступінь освоєності таких його складових як: ресурсна, виробнича, трудова, техніко – технологічна, організаційна, фінансова та соціальна. Рекомендовано шляхи забезпечення регіонального розвитку через інтенсифікацію зусиль з наступних напрямків: соціального, цінового, працевлаштування, технологічного, ресурсного, енергетичного, екологічного, економічного та ринкового.