ФОРМИ І МЕТОДИ ОЦІНЮВАННЯ ЕКОЛОГІЧНИХ ЗБИТКІВ ВІД ВІЙНИ - Верстяк, А.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
Здійснений аналіз виявив, що збитки завдані економіці України внаслідок повномасштабного вторгнення РФ є суттєвими, а орієнтовний прогноз відновлення її відновлення оцінюється 2030 роком. Не дивлячись й на очевидні екологічні збитки від війни, їх реальна оцінка є складним завданням, адже про забруднення, викликане військовою діяльністю, не повідомляється, оскільки робота систем моніторингу була порушена або вони були знищені, і така шкода продовжує накопичуватися. Запропоновано авторське бачення терміну «еколого-економічний збиток від війни». Здійснено аналіз відкритих інформаційних джерел та ресурсів оцінки збитків завданих Україні внаслідок збройної агресії росії та виявлено, що їх результати суттєво різняться. Наведено методики та механізми оцінки грошових втрат екологічних збитків від військових дій.