НАУКОВІ ЗАСАДИ ТА ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ТРУДОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ УКРАЇНИ - Рудік, Н.М. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2020)
У статті трудовий потенціал розглядається як найважливіша і найбільш динамічна складова економічного потенціалу країни де формування висококваліфікованої робочої сили є найефективнішим способом досягнення стабільного економічного зростання. Трудовий потенціал в Україні є нереалізованим, натепер його збереження на попередньому рівні є глобальним викликом для економіки, яка може стати економікою без людей. Оскільки трудовий потенціал є продуктом складних багаторівневих міжсистемних процесів, його відтворення розглядається в межах трьох основних систем: демографічної, науково-економічної і соціально-психологічної, які функціонуючи в безперервній взаємодії, формують зовнішню структуру, яка інтегрує в кінцевий продукт якості потенціалу. Тому вирішення проблем формування потенціалу, аналіз його матеріальної та інформаційної основи, визначення та розгляд закономірностей формування обсягів працездатного населення, зростають в своїй актуальності. У статті узагальнено наукові та досліджено практичні засади формування трудового потенціалу, перспективи розвитку, запропоновано заходи його ефективного використання в умовах посилення процесів євроінтеграції. Досліджено закономірності формування обсягів чисельності населення як вихідної бази визначення кількісних характеристик трудового потенціалу країни. Відмічена стабільна тенденція зменшення загальної чисельності населення України, яке з 1990 року скоротилося на 19,1%. Встановлено особливості формування обсягів працездатного населення, що свідчить про старіння і вимирання нації, та як результат, скорочення трудового потенціалу країни в перспективі.