ОСНОВНІ ПІДХОДИ ТА НОВІ МОЖЛИВОСТІ ОЦІНЮВАННЯ РІВНЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ - Луцик, Ю.О. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
В статті проаналізовано вітчизняний досвід розрахунку рівня економічної безпеки, узагальнено та досліджено світову практику. Особлива увага автора спрямована на питання вивчення, аналізу світових методик, дослідженню їх переваг і недоліків. Метою статті є вивчення світового досвіду оцінки рівня економічної безпеки задля можливості аналізу та прогнозування важливих для України макроекономічних показників, підтримання належного рівня економічної безпеки. Доведено, що при оцінці рівня економічної безпеки держави доцільно застосовувати комплексний підхід: враховувати національний індекс економічної безпеки та індекси світових рейтингів. Це, в свою чергу, дозволить отримати достовірну і об’єктивну оцінку рейтингу країни в світовому вимірі, захистити національні інтереси, підтримати сталий економічний розвиток та конкурентоспроможність країни на світовій арені, підсилити економічну безпеку та економічну стійкість держави.