ІНВЕСТИЦІЙНА ПРИВАБЛИВІСТЬ РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ: ТЕОРЕТИЧНІ І ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ - Лагодієнко, В.В.; Богданова, М.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
Сучасний етап прояву глобалізаційних процесів визначається збільшенням значення інвестицій як у світову економіку так і на національні економіки країн. Інвестиційна діяльність є основою розвитку підприємств. Підприємства ресторанного бізнесу не потребують залучення масштабних інвестицій, а сучасні дослідники вважають, що дана сфера економічної діяльності є однією з перспективних, динамічно розвивається, має найбільший індекс інвестиційної привабливості, а також може задовольнити достатньо складний набір потреб населення. Тому, підвищення інвестиційної привабливості ресторанного бізнесу сприятиме залученню інвестицій у сферу гостинності, конкурентоспроможності підприємств ресторанного господарства, забезпечить високі і стійкі темпи соціально-економічного зростання. Метою публікації є визначення місця, ролі, дослідження тенденцій та оцінки інвестиційної привабливості підприємств ресторанного бізнесу. В статті досліджуються питання щодо особливостей та тенденцій розвитку ресторанного бізнесу, визначено його сутність і функції. Зазначено, що ресторанний бізнес відноситься до тих сфер економіки, субєкти якого здатні забезпечувати високі показники рентабельності, динамічно розвиватися, бути перспективним і високоприбутковим видом підприємницької діяльності. Доведено, що ринок послуг є чутливим до змін економічної ситуації в країні, та свого роду індикатором соціально-економічних та суспільно-політичних проблем. Проведено аналіз розвитку ресторанного господарства в динаміці показників 2003-2020 рр. Приведено обсяг капітальних інвестицій у діяльність із забезпечення стравами та напоями за 2015-2021рр. Доведено, що капітальних інвестицій у діяльність із забезпечення стравами і напоями є недостатнім. Обґрунтовано сутність поняття інвестиційна привабливість. Визначені чинники, які впливають на інвестиційну привабливість підприємств ресторанного бізнесу. Розглянуті основні шляхи підвищення інвестиційної привабливості ресторанного бізнесу. Зазначено, що збільшенню інвестицій на розвиток ресторанного бізнесу та його інвестиційної привабливості має формування законодавчої бази, надання правових гарантій, державна підтримка, планомірне використання ресурсних можливостей, організація управління підприємством, кадрове забезпечення, правильний вибір концепції розвитку, використання інновацій та забезпечення сучасними інноваційними технологіями. В Україні наявні передумови для зростання і розвитку ресторанного бізнесу, можливостей залучення вітчизняних та іноземних інвестиції в цю сферу економіки. В процесі формування рекомендацій щодо підвищення інвестиційної привабливості ресторанного бізнесу необхідно керуватися індивідуальними особливостями конкретного підприємства та конюнктурою ринку.