СТІЙКІСТЬ ЯК МЕХАНІЗМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА - Макух, Т.О; Коробович, Л.П.; Рубан, В.М. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
Практичне значення сталого розвитку системи виражається в тому, що учасники господарського процесу отримують час і можливість для розроблення ефективної програми дій. Стійкість підприємства передбачає такий потенціал, який дає можливість отримувати гарантований прибуток, що дає змогу виконувати соціальні зобов’язання по відношенню до співробітників, модернізувати матеріально-технічну базу й адекватно реагувати на зміни ситуації на ринку. Формування і підтримка ключових факторів стійкості функціонування підприємства запропоновано розглянути як один із механізмів забезпечення сталого розвитку підприємства. Для цього досліджено сутність стійкості та вплив показників стійкості підприємства на його розвиток. Сталий розвиток підприємства як системи можливий за умови узгодженої роботи його складових елементів. У разі позапланових змін ключових показників у процесі функціонування підприємства може статися втрата його стійкості. Якщо процес торкнеться більшої частини підприємств, то це загрожує несприятливими наслідками для соціально-економічної ситуації в регіонах і країні загалом, адже ефективна і стабільна робота - найважливіша складова сталого економічного розвитку.