ГРАНТОВІ ПРОГРАМИ ТА ЇХНЯ РОЛЬ У ПОВОЄННОМУ ВІДНОВЛЕННІ УКРАЇНИ - Карнаушенко, А.С.; Єфремов, А.О. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
У статті розглянуто значення безповоротної фінансової допомоги у вигляді грантів для мікро-, малих та середніх підприємств у контексті економічної стабільності та повоєнного відновлення нашої країни. Проаналізовано, як за допомогою різних фінансових інструментів Уряд України підтримує бізнес-середовище, сприяє збільшенню робочих місць та підвищує доходність Бюджету України задля покращення обороноздатності. Встановлено, що внаслідок російської агресії проти нашої держави, було понесено колосальних збитків для економіки, зруйновано та пошкоджено значну кількість підприємств та через руйнівні бойові дії та постійні обстріли, відбулися масштабні міграційні процеси, які вплинули на рівень безробіття та економічну активність в різних регіонах. Проведеним дослідженням встановлено, що одним із важливих фінансових інструментів задля підтримки бізнес-середовища є надання грантових програм. Авторами розглянуто, чинні грантові програми для підприємств, умови їх надання та власне на які потреби виділяються. Досліджено грантові програми, які ініційовані державною (через платформу еРобота) та міжнародними партнерами. Встановлено, що за період роботи різних грантових програм (в т.ч. еРобота) економіка України має позитивні тенденції до покращення, також є чимало позитивних прикладів, успішного застосування грантових програм в історіях представників українського бізнесу. В дослідженні було проаналізовано вплив грантових програм на функціонування представників бізнесу, а саме кількість наданих та розмір розширення державних грантових програм та запланований розмір фінансових ресурсів на 2024 рік. В результаті дослідження було виокремлено ключові переваги використання грантових програм для розвитку економіки та стимулювання підприємництва в державі. Також, дослідженням встановлено, що для забезпечення якісного економічного відновлення, потрібно продовжити виявлення нагальних потреб бізнес спільноти, посилити діалог держава-бізнес та збільшити доступність інформації щодо наявних грантових програм серед потенційних заявників.