ОПТИМАЛЬНА МОДЕЛЬ ОЦІНКИ ЗАГАЛЬНОЇ ТРИВАЛОСТІ БІЗНЕС-ПРОЦЕСУ - Димова, Г.О.; Застєнкіна, С.І. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
Створення систем ефективного управління компаніями та організаціями різного характеру та сфери діяльності – це одне з найскладніших завдань. Універсальної методики створення таких систем управління немає, проте можлива розробка загальних принципів побудови систем управління бізнесом. До таких передових методів ефективного управління входить так званий процесний підхід до управління. Важливим фактором будь-якого бізнес-процесу буде його ефективність та завданням менеджменту є постійне покращення показників бізнес-процесу. Для того щоб пропонувати клієнтам високоякісні товари або послуги, будь-якій компанії необхідно контролювати процеси їх створення. Продумані та добре налагоджені бізнес-процеси забезпечують високий рівень якості. Основне завдання менеджменту полягає у точному визначенні найбільш суттєвих складових процесу для його подальшої оцінки, оптимізації та вироблення стандартів здійснення. Оцінюючи показники бізнес-процесів необхідно відзначити, що одним з найбільш важливих оперативних показників та критеріїв оцінки будь-якої компанії повинен бути показник тривалості циклу завершення процесу. Загальна тривалість циклу – це кількість часу, що проходить з початку виконання завдання до моменту його завершення. Цей показник може стати конкурентною перевагою компанії. Час є критичним показником для виконання будь-якого завдання, оскільки співвідноситься із задоволеністю клієнта та вартістю виконання цієї послуги. Цей показник можна включати практично будь-якої компанії до переліку ключових показників діяльності, і він може зайняти гідне місце поряд з фінансовими показниками діяльності. Виходячи з цього, основною метою даної роботи є знаходження критичного шляху виконання бізнес-процесу, побудова математичної моделі для визначення цільової функції, при чому пропонується використання прикладного програмного забезпечення. Для здійснення поставленої мети розглянута задача знаходження максимального шляху в орієнтованому графі, що побудований за переліком робіт проєкту впровадження інформаційної системи. У відповідності до переліку робіт зроблено визначення взаємозв’язків між ними, побудовано сітьовий графік планування проєкту і виявлені основні взаємозв’язки та закономірності. Проведено дослідження побудованої математичної моделі за допомогою програмного додатку MS Excel. Знайдено критичний шлях бізнес-процесу впровадження інформаційної системи і зроблено висновки щодо загальної тривалості робіт проєкту, а саме, при збільшені тривалості робіт, які належать критичному шляху, збільшується і загальний час виконання проєкту. Таким чином операції, що лежать на критичному шляху потребують планування додаткового резерву часу.