ФІНАНСОВИЙ ІНЖИНІРИНГ: ЕТАПИ ЕВОЛЮЦІЇ ТА ЇХ СУТНІСНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ - Пантелеймоненко, А.О.; Карнаушенко, А.С. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2024)
В статті представлено авторську періодизацію та бачення сутнісних характеристик періодів еволюції фінансового інжинірингу. Запропоновано виділити чотири періоди. 1-й період охоплює 550 р. до н. е. – 60 рр. ХІХ ст. Його основним змістом було формування базових підходів щодо вирішення фінансових питань. 2-й період (70-90 рр. ХІХ ст.) пов’язаний оптимізацію фінансового забезпечення бізнесу та максимізацію прибутку від підприємницької діяльності. У 3-му періоді, що охоплює 1900 р. – 60 рр. ХХ ст., фінансовий продовжував виконувати свої традиційні функції. Також у цей період відбувалось накопичення міждисциплінарних знань «для якісного стрибка». 4-й період почався з 70 рр. ХХ століття. Для нього характерне широке використання інноваційних фінансових інструментів, розроблених на основі міждисциплінарних знань, напрацьованих у попередні періоди. Також на основі опублікованих джерел підтверджено, що термін «фінансовий інжиніринг» широко застосовувався з другої половини ХІХ століття. А в першій половині ХХ ст. основи фінансового інжинірингу викладались у окремих університетах і коледжах, передусім США та Канади. Зроблено висновок про те, що на кожному етапі свого розвитку фінансовий інжиніринг був пов’язаний з розробкою інноваційних фінансових інструментів (підходів), що відповідали інтересам окремих груп учасників ринку.