ПЕРСПЕКТИВИ ЕФЕКТИВНОГО РОЗВИТКУ ГАЛУЗІ ВІВЧАРСТВА - Аверчева, Н.О. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2020)
В статті проведено дослідження рівня ефективності галузі вівчарства, виявлено загальну тенденцію скорочення поголів’я і обсягів виробництва продукції, більшою мірою у підприємствах, порівняно з господарствами населення. Дослідження регіонального розміщення поголів’я овець свідчить про їх концентрацію у південних і західних областях України. Основними причинами негативних процесів визначено збитковість виробництва, втрату зв’язків з переробними підприємствами, руйнацію селекційної, матеріально-технічної і кормової бази, зниження продуктивності тварин. Проведений аналіз організаційно-економічних особливостей, сучасного стану та методичних основ ефективного розвитку галузі вівчарства свідчить, що галузь має потенціал і велике значення у забезпеченні ринку необхідною продукцією, але в процесі реформування зазнала значних втрат і перетворилася на непривабливий і неефективний вид бізнесу. На основі комплексного дослідження проблем і перспектив розвитку галузі вівчарства в країні, запропоновано заходи щодо підвищення прибутковості ведення бізнесу у підприємствах на основі економічного управління витратами і зниження собівартості продукції.