НОРМАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ГОТЕЛЬНИХ МЕРЕЖ В УКРАЇНІ - Луцький, І.М. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2024)
Глобалізаційні та інтеграційні світові процеси в індустрії гостинності супроводжуються відповідними трансформаціям, що зумовлює натомість у нормативно-правових документах відповідних змін, корегування, оновлення або навіть скасування. Отже, аналізуючи стан сучасного нормативно-правового забезпечення в Україні для сфери послуг, яка стосується готельних мереж, варто не забувати про системність організації та надання послуг в готельних мережах. Мета дослідження – аналіз чинних нормативно-правових документів для регулювання діяльності готельних мереж в Україні в сучасних умовах господарювання. Об’єкт дослідження – чинники та система нормативно-правового регулювання діяльності готельних мереж в Україні. Предмет дослідження – сукупність теоретико-методологічних і прикладних аспектів стосовно визначення сутності та принципів формування системи нормативно-правового регулювання діяльності готельних мереж в Україні. Наукова новизна дослідження полягає в узагальненні аргументів щодо визначення чинників і принципів формування системи нормативно-правового регулювання діяльності готельних мереж в Україні в сучасних умовах господарювання. Узагальнені дані про те, що в готельних мережах має місце поєднання комплексу послуг не тільки як місця розміщення туристів, але й послуг харчування, що зумовлює обов’язковість застосування системного підходу до нормативно-правового забезпечення. Здійснено аналіз стану сучасного нормативно-правового забезпечення в Україні для сфери послуг, яка стосується готельних мереж. Висновки за результатами наукового дослідження та відповідні пропозиції щодо аналізу системи нормативно-правового регулювання діяльності готельних мереж в Україні можуть зацікавити фахівців і персоналу в індустрії гостинності, зокрема менеджерів, які надають послуги в готельних мережах, а також відповідні структурні підрозділи органів державної влади та місцевого самоврядування, що стосуються туризму, індустрії гостинності.