МЕХАНІЗМ ВИКОРИСТАННЯ ТЕХНОЛОГІЙ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ У ПРОЦЕСАХ МОТИВАЦІЇ СПІВРОБІТНИКІВ ПІДПРИЄМСТВА - Базака, Р.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2024)
Сучасні організації зіштовхуються з безпрецедентними викликами у залученні, утриманні та мотивації співробітників в умовах динамічного бізнес-середовища. Залучення та утримання активного й талановитого персоналу стає ключовим фактором успіху для багатьох компаній, а ефективна мотивація співробітників визнається одним з найважливіших засобів досягнення високої продуктивності та задоволення роботою. У зв’язку з цим, дослідження використання технологій штучного інтелекту в сфері мотивації співробітників набуває особливого інтересу та актуальності. Технології штучного інтелекту надають компаніям можливість автоматизувати рутинні процеси, аналізувати великі обсяги даних та створювати персоналізовані підходи до управління персоналом. У цьому контексті, використання штучного інтелекту для мотивації співробітників може виявитися ключовим фактором для досягнення конкурентної переваги та збереження високої ефективності в організації. Ця наукова стаття присвячена дослідженню можливостей та перспектив використання технологій штучного інтелекту у мотивації співробітників. Вона спрямована на розкриття потенціалу штучного інтелекту для створення ефективних та інноваційних стратегій мотивації персоналу, а також на аналіз переваг та викликів, пов’язаних із впровадженням таких технологій у менеджмент підприємства. У статті розглянуто основні аспекти використання технологій штучного інтелекту в мотивації співробітників, проведено аналіз поточного стану досліджень у цій галузі науки, а також надано рекомендації для практичного застосування отриманих результатів. Робота спрямована на розвиток інноваційних підходів до управління персоналом та підвищення інтересу до використання штучного інтелекту в бізнес-середовищі.