ФОРМУВАННЯ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ ФІНАНСОВИХ МЕХАНІЗМІВ ЄС ЩОДО СТАЛОГО РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКИХ ГРОМАД - Грицишен, Д.О.; Абрамова, І.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2024)
Метою статті є обґрунтування фінансових механізмів формування та реалізації політики ЄС щодо сталого розвитку сільських громад. Аргументовано, що реалізації потреб сталого розвитку сільських територіальних громад ЄС сприяють Політика згуртованості та САП. Політика згуртованості переслідує дві говні мети: інвестиції у робочі місця і зростання, а також європейське територіальне співробітництво. Фінансовими інструментами реалізації САП на 2021-2027 рр. є Європейський сільськогосподарський гарантійний фонд (EAGF) та Європейський сільськогосподарський фонд розвитку сільських територій (EAFRD). Доведено, що програми INTERREG є важливою складовою політики регіонального розвитку Європейського Союзу, яка спрямована на зміцнення економічної, соціальної та територіальної згуртованості держав-членів ЄС. Програма LEADER є гнучкою, адаптивною та відкритою до інновацій, що дозволяє ефективно відповідати на виклики та потреби сільських територій ЄС. Забезпечення ефективної реалізації політик та досягнення стратегічних цілей ЄС передбачає використання складної системи механізмів управління проєктами і програмами залежно від їх характеру та масштабу реалізації. Основними з них є пряме, непряме та спільне управління. Кожен з цих механізмів має свої особливості та використовує ті інструменти, які сприяють найефективнішому виконанню проєктів та програм.