КЛАСТЕРИ ЯК ІННОВАЦІЙНИЙ ІНСТРУМЕНТ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ АГРАРНОГО СЕКТОРУ - Желуденко, К.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2024)
Формування кластерів сприяє більшій ефективності господарської діяльності та адаптації до умов ринкового середовища, оскільки створюється єдиний процес виготовлення продукції та реалізація її від виробника до споживачів. Дослідження теоретичних і практичних чинників формування кластерів у контексті активізації інноваційної діяльності значно розвинулось завдяки працям вітчизняних та зарубіжних науковців. У даній статті обґрунтовано засади формування та функціонування кластерів як інноваційного інструменту підвищення конкурентоспроможності підприємств аграрного сектору. Визначено головну відмінність кластерів від інших організаційно-правових форм об’єднань підприємств та їх переваги. Наведено структуру аграрного кластера, визначено його учасників, характер взаємодії між ними, їх цілі та задачі, що сприяє досягненню максимально ефективного функціонування галузей регіону. Окреслено функції кластера, що випливають з його мети і завдань. Узагальнено складові підвищення конкурентоспроможності аграрних підприємств-учасників кластеру. Визначено передумови створення зернового кластеру регіону, визначено його мету, функції та учасників. Запропоновано організаційну модель структури зернового кластеру та визначено її переваги.