ІНВЕСТИЦІЙНЕ СТРАХУВАННЯ ЖИТТЯ В УКРАЇНІ: СУЧАСНИЙ СТАН, ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ - Карнаушенко, А.С. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2024)
У статті досліджено інвестиційне страхування життя в Україні як важливий інструмент забезпечення фінансової стабільності населення. Актуальність теми зумовлена необхідністю розвитку ринку страхових послуг в умовах економічної нестабільності та недостатнього рівня соціального захисту. Метою дослідження є аналіз сучасного стану ринку інвестиційного страхування життя в Україні, виявлення проблем та визначення його перспектив розвитку. Дослідження базується на аналізі статистичних даних та огляді літератури. Виявлено основні фактори, що стримують розвиток ринку: низький рівень фінансової грамотності та низький рівень реальних доходів, економічна нестабільність, недовіра до страхових компаній, недосконала законодавча база та високі адміністративні витрати. Розроблено «Дерево рішень» для популяризації інвестиційного страхування життя та підвищення довіри до страхових компаній. Виявлено вплив інвестиційного страхування на фінансову стабільність населення, охарактеризовано основні проблеми та запропоновано шляхи їх вирішення. Результати дослідження можуть бути використані для розробки стратегій розвитку страхового ринку в Україні. Практичне значення дослідження полягає у застосуванні рекомендацій для підвищення фінансової грамотності населення та оптимізації роботи страхових компаній. Оригінальність дослідження полягає у систематизації проблем та рішень для розвитку інвестиційного страхування життя в Україні. Основні висновки включають необхідність комплексного підходу до вирішення існуючих проблем та активної ролі держави у стимулюванні розвитку ринку. Подальші дослідження можуть бути спрямовані на детальне вивчення впливу новітніх технологій на ринок страхових послуг.