ОСОБЛИВОСТІ БАНКІВСЬКОГО КРЕДИТУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Повод, Т.М. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2024)
Актуальність теми зумовлюється необхідністю вдосконалення банківського кредитування для вирішення проблем аграрного сектору. Досліджено специфіки надання кредитів аграрним підприємствам в Україні. Розглянуто основні проблеми та виклики, з якими стикаються сільськогосподарські підприємства при залученні фінансових ресурсів, зокрема в умовах війни. Доведено, що причиною кризової ситуації у сільському господарстві є ціла низка факторів. Російська військова агресія значною мірою позначилася на кредитному забезпеченні аграрного сектора. Різко погіршився фінансовий стан сільськогосподарських товаровиробників – вони не в змозі поповнювати свої основні та оборотні фонди та вести розширене відтворення. Визначено особливості банківського кредитування, такі як чітка періодизація кредитних потреб, уповільнений оборот капіталу, необхідність зниження кредитних ставок та збільшення термінів кредитування. Дослідження також розглядає питання державної підтримки аграрних підприємств через механізми здешевлення кредитів та компенсації лізингових платежів. Розглянуто найбільший обсяг кредитів по областям за різними програмами які отримали аграрії у 2024 році. Визначено дії які необхідні для подальшого вдосконалення програми «Доступні кредити 5-7-9». Запропоновано відновлення кредитування для аграрних підприємств на територіях наближених до зони бойових дій. Розглянуто унікальні та вигідні для агропозичальників програми кредитування які розробляються банками, що активно кредитують сільгоспвиробників. Важливим аспектом роботи є врахування впливу військових дій на фінансовий стан аграрного сектору, зокрема на кредитне забезпечення, а також пропозиції щодо вдосконалення кредитної системи та підвищення ефективності державного фінансування сільськогосподарських товаровиробників. Обґрунтовано основні проблеми аграрного сектору України з урахуванням повномасштабної воєнної агресії Росії проти України.