ЦИКЛИ ПОКОЛІНЬ ТА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК ПОСЕЛЕНЬ ЯК ЇХ КЕРІВНА ПРОГРАМА - Філяк, М.С.; Завадовська, Ю.Ю. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2024)
Ця стаття присвячена аналізу циклів поколінь та їхнього впливу на соціально-економічний розвиток поселень. Використовуючи існуючі дослідження соціально-економічних циклів, ми визначаємо основні фази циклів розвитку поколінь та їхню характеристику. Особлива увага приділяється взаємодії поколінь сусідніх циклів та наслідкам цих взаємодій для еволюції поселень. Існуючі дослідження в області соціально-економічних циклів містять теоретичні основи для розуміння довготривалих економічних і соціальних процесів. Теорії економічних циклів і взаємозв’язок економічних та соціальних змін можуть бути пристосовані для аналізу циклів розвитку поколінь. Це дозволить створити модель, яка враховує як економічні, так і соціокультурні аспекти розвитку поселень. Крім того, розроблено підхід до створення основних соціальних маркерів для програмно-орієнтованого підходу, що може використовуватися для ефективного планування розвитку поселень. Аналіз циклів соціально-економічного розвитку поколінь включає визначення основних фаз цих циклів, їхніх характеристик та впливу на розвиток поселень. Автори стверджують, що взаємодія поколінь сусідніх циклів є ключовим аспектом, який визначає динаміку еволюції поселень. Визначено особливості цієї взаємодії та її наслідків, що допоможе розробити стратегії, які враховують міжпоколіннєві відносини та їхній вплив на соціально-економічний розвиток.