ПРОЦЕС ФОРМУВАННЯ ТА НАПРЯМИ ОПТИМІЗАЦІЇ СТРУКТУРИ ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ СУБ’ЄКТА ГОСПОДАРЮВАННЯ - Ковальов, В.В.; Асташов, Д.М. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2024)
В статті розглядається економічна сутність фінансових ресурсів, як матеріальна основа діяльності суб’єктів господарювання. Процес формування фінансових ресурсів є основним елементом фінансового менеджменту суб’єкта господарювання. В теорії та практиці існує велика кількість класифікаційних ознак за якими об’єднують фінансові ресурси в групи: за походженням; етапами формування; за видами господарської діяльності; за термінами використання та інше. Кожен суб’єкт господарювання має свою особливість щодо структури та процесу формування не тільки пасивів та активів, а також і своїх фінансових ресурсів. Для того щоб побудувати оптимальну структуру необхідно проаналізувати та оцінити: джерела їх формування; активи; ефективність їх використання; рентабельність. На процес формування оптимальної структури фінансових ресурсів суб’єкта господарювання впливає велика кількість як внутрішніх та і зовнішніх факторів. Напрямами оптимізації структури фінансових ресурсів можливо об’єднати в певні блоки які пов’язані з процесом їх формування, а саме: економічний, фінансовий, організаційний, технічний, блок забезпечення та функціонування.