КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ АНТИКРИЗОВОГО УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ - Ларченко, О.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2024)
Головною причиною кризи на вітчизняних підприємствах є низький рівень стимулювання подальшого розвитку. До інших причин, які вносять свій внесок у виникнення кризи, включають втрату ефективності виробничих потужностей та пасивність контрагентів, відсутність перспектив стабілізації економічного становища підприємств. Також серед факторів зазначено невідповідність механізму управління бізнес-процесами підприємства вимогам сьогодення, невизначеність та непередбачуваність економічного середовища в Україні в воєнний та повоєнний період призводить до дестабілізації ділової активності підприємств. Вплив війни майже на всі суб’єкти господарювання України став важким випробуванням для вітчизняної економіки. Ця ситуація показала незахищеність власників бізнесу внаслідок невиконання договірних зобов’язань, звільнення або надання працівникам неоплачуваної відпустки на невизначений термін, зменшення або відсутність обсягів замовлень, закупівлі та поставок, дестабілізація логістичної діяльності, невизначеність поточної ситуації. В умовах нестабільного зовнішнього середовища стратегічно планувати та передбачити сценарії розвитку підприємства фактично неможливо. Спостерігаємо ситуацію коли доходи підприємств суттєво зменшилися, а видатки - зростають. З урахуванням високої ймовірності виникнення кризи у діяльності підприємств, особливо в сучасних умовах, свідчить про необхідність формування системи антикризового управління підприємством, протидії їх розвитку та нейтралізації. Основна мета системи антикризового управління полягає у забезпеченні системного моніторингу кризових явищ, здійсненні планування, організації та реалізації антикризових заходів задля збереження базових характеристик підприємства, а також відновлення його функціонування. В сьогоднішніх умовах функціонування підприємств варто доповнити ще забезпечення стійкого положення та стабільного прогресивного розвитку соціально-економічної системи, навіть при впливі негативних факторів зовнішнього та внутрішнього середовища.