СТРАТЕГІЇ ВИКОРИСТАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПЛАТФОРМ ДЛЯ ЗАЛУЧЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙ У ВІДНОВЛЕННЯ ДЕОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЙ - Алєщенко, Л.О. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2024)
У статті розглядається комплексна проблема відновлення деокупованих територій України, які зазнали значних руйнувань унаслідок військових дій. Вона підкреслює, що масштаби руйнувань виходять за межі звичайних матеріальних збитків, охоплюючи також соціальну та економічну сфери, що суттєво ускладнює процеси відновлення та реінтеграції цих територій. Відновлення регіонів, які залишилися без належної інфраструктури, зруйнованих доріг, мостів і житлових будівель, потребує стратегічного підходу, який не обмежується фізичною відбудовою, але охоплює також довгострокове економічне планування, соціальну стабілізацію та інтеграцію інноваційних рішень. Основна увага приділяється ролі економічного відродження як ключового елементу сталого розвитку регіону. В умовах обмежених державних ресурсів залучення інвестицій стає необхідним інструментом для запуску економічних процесів, таких як відновлення виробничих потужностей, створення нових підприємств та залучення іноземних технологій. Стаття також підкреслює важливість соціального аспекту відновлення, включаючи реінтеграцію населення, яке втратило житло, роботу або близьких, що серйозно впливає на їх психологічний стан. Відновлення соціальної інфраструктури, освіти та медичних закладів розглядається як критично важливе для забезпечення базових умов життя та стабільності в регіоні. У роботі наголошується на важливості впровадження інноваційних рішень у процесі відбудови. Зокрема, розглядається потенціал розвитку «зелених» технологій та відновлюваної енергетики, що може сприяти екологічній стійкості та енергетичній незалежності регіону. Автори пропонують активне використання цифрових технологій для підвищення ефективності та прозорості управління відновлювальними процесами, а також для залучення інвестицій. Окрему увагу приділено використанню соціальних платформ як інструменту залучення інвестицій та формування позитивного іміджу деокупованих територій на міжнародній арені. Проаналізовано досвід інших країн, таких як Балканські країни, Колумбія та Ірак, які використовували соціальні мережі для просування своїх регіонів, залучення інвесторів та підвищення прозорості. На основі цього досвіду запропоновано створення спеціальних кампаній у соціальних мережах, що можуть включати вебінари, онлайн-конференції, промо-відео та інфографіку, спрямованих на привернення уваги інвесторів. Висновки підкреслюють необхідність комплексного підходу до відновлення, який включає економічні, соціальні та технологічні аспекти, а також ефективну комунікаційну стратегію із залученням соціальних платформ. Такий підхід забезпечить стійке економічне зростання, соціальну стабільність і інтеграцію інноваційних технологій, що в довгостроковій перспективі сприятиме успішному відновленню деокупованих територій України.