ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ВПЛИВУ ПОВНОМАСШТАБНОЇ ВІЙНИ НА ВИКИДИ ПАРНИКОВИХ ГАЗІВ В УКРАЇНІ - Башинська, Ю.І.; Огінок, С.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2024)
У статті проаналізовано наявні дані обсягів викидів парникових газів (далі – ПГ) в Україні з початку повномасштабного вторгнення рф та визначено тенденції в зміні самої структури цих обсягів по галузях. Доки війна триває процес підрахунку завданої екологічної шкоди, включаючи обсяги викидів ПГ є ускладненим, оскільки немає достовірної інформації з окупованих територій України та територій, де ведуться активні бойові дії. Спад національної економіки через руйнування і пошкодження об’єктів промисловості, енергетичної інфраструктури призводить до зменшення викидів ПГ. В той же час є великий обсяг інших викидів ПГ, а саме від активних бойових дій, зокрема від щоденних численних вибухів. Викиди ПГ від бойових дій в Україні мають глобальний вплив на клімат, оскільки екосистеми не знають кордонів. Саме тому екологічна безпека є одним з десяти пунктів Формули миру Президента України.