ТИПІЗАЦІЯ СТРУКТУР УПРАВЛІННЯ ТА ЇХНІЙ ВПЛИВ НА РОЗВИТОК ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО КАПІТАЛУ В ІНЖИНІРИНГОВИХ КОМПАНІЯХ - Левіт, О.О.; Рогов, В.Г. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2024)
Досліджено основні форми організації управлінських структур інжинірингових компаній та їхній вплив на ефективність використання інтелектуального капіталу. Виявлено переваги та недоліки матричної структури. Проаналізовано роль адаптивних управлінських структур, а також стратегічних альянсів з іншими компаніями, науковими установами та партнерами у розширенні можливостей компаній та підвищенні якості їхніх послуг. Встановлено, що кросфункціональні команди та спільноти практиків, які об’єднують фахівців з різних областей, сприяють ефективному обміну знаннями й максимальному використанню інтелектуального потенціалу. Запропоновано підходи до оптимізації управління інтелектуальним капіталом через розвиток командних форм роботи, гнучкі методології управління проєктами та вдосконалення організаційної культури компанії.