МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ХАРЧОВОЇ ГАЛУЗІ В КОНТЕКСТІ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ - Олійник, О.М. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2024)
Стаття присвячена дослідженню міжнародного досвіду державного регулювання харчової промисловості в умовах цифрової трансформації та визначення шляхів його адаптації до українських реалій. Визначено, що світовими викликами для регулювання діяльності харчового бізнесу в умовах цифровізації є кібербезпека і захист даних, стандарти безпеки під час доставки і зберігання продуктів. Проведено аналіз міжнародних практик державного регулювання харчової галузі, зокрема, зосереджено увагу на питанні використання цифрових технологій. Досліджено досвід ЄС, США, Китаю, Канади, Австралії та Індії щодо у застосуванні технологій цифрової трансформації та інновацій у державному регулюванні харчового бізнесу. Визначено переваги та недоліки американської, європейської та китайської моделей державного регулювання електронної комерції та харчового бізнесу. Особливу увагу приділено регуляторним механізмам, що забезпечують захист даних та цифрових систем від загроз, а також стандартизації електронного маркування та відстеження продуктів. Визначено ключові фактори успішного впровадження цифрових технологій у регуляторні механізми харчової промисловості, серед яких: створення правових рамок, інвестування у розвиток цифрової інфраструктури, підвищення цифрової грамотності працівників та споживачів, а також співпраця між державними органами. Визначено переваги та недоліки застосування технологій електронної комерції у міжнародній практиці державного регулювання харчової промисловості. Результати проведеного дослідження підкреслюють необхідність комплексного підходу, що поєднує технологічні інновації, співпрацю між урядами, промисловістю та науковими установами, а також суворі стандарти якості. Такий підхід сприяє забезпеченню безпеки та якості харчових продуктів і сталому розвитку галузі. Інтеграція передових технологій та партнерство між урядом і приватним сектором є ключовими елементами для стійкого розвитку харчової промисловості. Україні варто спрямувати зусилля на створення сприятливих умов для інновацій та розвитку сучасних технологій, що підвищить її конкурентоспроможність на міжнародному ринку.