ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМИ ЛОГІСТИКИ ЗА ДОПОМОГОЮ СКЛАДАННЯ ОПТИМАЛЬНОГО ПЛАНУ - Димова, Г.О.; Ларченко, О.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
Ефективна організація логістичних процесів є ключовим фактором успішного функціонування багатьох підприємств. В умовах стрімкого розвитку сучасного бізнесу та зростання конкуренції особливого значення набуває оптимізація маршрутів транспортування товарів, що дозволяє знизити витрати, підвищити якість обслуговування клієнтів та зменшити вплив на навколишнє середовище. Одним із важливих інструментів для розв’язання таких задач є складання оптимального плану перевезень, яке ґрунтується на математичних моделях і сучасних програмних рішеннях. Особливу увагу привертає задача комівояжера, яка є класичним прикладом комбінаторної оптимізації та знаходить застосування в логістиці, плануванні маршрутів, виробничих процесах та інших галузях. У статті досліджено проблему оптимізації логістичних процесів за допомогою задачі складання оптимального плану. Розроблено математичну модель задачі складання оптимального маршруту доставки, яка зведена до класичної задачі комівояжера. Запропонована модель дозволяє врахувати різноманітні обмеження та критерії оптимізації, характерні для реальних логістичних задач. На основі розробленої моделі побудовано граф, що відображає структуру задачі доставки вікон по місту. Для знаходження оптимального маршруту використано програму MS Excel. Отриманий результат демонструє ефективність запропонованого підходу та його потенціал для застосування в інших галузях, де актуальна проблема оптимізації маршрутів. Проведене дослідження підтверджує актуальність задачі складання оптимальних маршрутів для вирішення логістичних проблем. Запропонована математична модель та алгоритм розв’язання можуть бути ефективно застосовані для оптимізації процесів доставки в різних галузях. Однак, існують перспективи для подальших досліджень, зокрема: розширення моделі з урахуванням динамічних факторів, таких як зміна попиту, дорожніх умов та інших непередбачуваних подій; інтеграція з системами геоінформаційного моніторингу для отримання більш точних даних про відстані та час руху; розробка інтерактивних веб-інтерфейсів для зручного використання розробленого алгоритму логістичними компаніями.