ІДЕНТИФІКАЦІЯ ТА УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ ПРИ ВІДБУДОВІ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ, ПОСТРАЖДАЛОЇ ВНАСЛІДОК ВІЙСЬКОВИХ ДІЙ - Сорока, Т.О.; Опанасюк, Ю.А.; Росохата, А.С.; Матвєєва, Ю.А. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
Нестабільність сьогодення, спричинена повномасштабною війною, впливає на всі аспекти функціонування країни. Енергетичне забезпечення на сьогодні є одним із найбільш необхідних чинників для створення умов добробуту населення. В умовах сучасного військового конфлікту на території України, енергетична інфраструктура стає одним із головних об’єктів повітряних атак, що призводить до серйозних наслідків як для економіки, так і для безпекової ситуації країни в цілому. У зв’язку із посиленням руйнувань енергетичної інфраструктури із середини 2023 року, постало питання відбудови енергетичних об’єктів по всій території України. Подальша реалізація пошуку управлінських рішень щодо забезпечення умов захисту енергетичних об’єктів стає першочерговим питанням. Ризики, пов’язані із механізмом відбудови об’єктів енергетики України, змушують системно аналізувати кожний етап розробки рішень. Ідентифікація ризиків та пошук рішення щодо їх усунення стає надзвичайно актуальним питанням, що потребує системного підходу. У роботі розглянуто основні аспекти ідентифікації ризиків, які можуть виникати на всіх етапах відбудови: від оцінки пошкоджень і потреб у відновленні до проектування та реалізації нових енергетичних об’єктів. Зокрема, враховуються як фізичні ризики, пов’язані з подальшими військовими діями, так і ризики, пов’язані з фінансуванням, управлінськими рішеннями, а також соціальною і політичною стабільністю; запропоновано методи управління ризиками для їх мінімізації. Дослідження акцентує увагу на відновленні енергетичних систем у постконфліктних зонах, підкреслюючи роль оперативної організації процесів. Висвітлюються практичні рекомендації щодо ефективного управління ризиками, що можуть бути корисними для сторін, що залучені до відновлення енергетичної інфраструктури.