КЛЮЧОВІ АСПЕКТИ ІНВЕСТИЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ - Дебела, І.М. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
Сучасні теорії управління інтерпретують людський капітал як рушійну силу економічного зростання. Розвиток людського капіталу збільшує розмір внутрішнього ресурсу, впливає на конкурентоспроможність організації та забезпечує стале економічне зростання в стратегічній перспективі. Оцінку потенціалу людського капіталу слід розглядати як процес аналізу та вимірювання ефективності довгострокових інвестицій. Однак, існує проблема вибору комплексного критерію – ідентифікатора ефективності інвестиційного потенціалу людського капіталу У загальному контексті, індикатором може бути прогнозна оцінка індексу повернення інвестицій ROI Але, ROI доцільно розрахувати для детермінованих грошових потоків. Для людського капіталу вимога детермінованості є спрощенням реальності, що тягне за собою грубі помилки та породжує ризики не передбачених втрат ресурсу та зменшення доходу. Кількісно оцінити можна лише деякі критерії, що досягається використанням інструментів бізнес-аналітики. Методики оцінки ефективності інвестиційних проектів мають бути адаптовані до не матеріальних, якісних показників, стохастичних параметрів, що належать до різних аспектів людського капіталу. Необхідно також враховувати, що людський капітал - це динамічний ресурс, стан якого залежить від зміни в часі внутрішніх його параметрів, структурних зав’язків та зовнішнього середовища. Використання опосередкованих статистичних показників не завжди відображає реальний стан. Бажано врахувати всі аспекти людського капіталу в єдиному, інтегральному показнику, але в силу перерахованих причин ця задача потребує особливих підходів та інструментів. Використання сучасних засобів обробки неструктурованих даних дозволить спростити оцінку поточного стану людського капіталу, що є важливим елементом управління внутрішніми ресурсами організації Метою роботи є дослідження ключових аспектів людського капіталу, як внутрішнього інвестиційного ресурсу, процесу руху грошових потоків організації у напрямку підвищення продуктивності, креативності та конкурентоспроможності в стратегічній перспективі.