ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ЦИФРОВИХ ІННОВАЦІЙ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ ФІНАНСОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ БАНКІВ УКРАЇНИ - Жосан, Г.В.; Рощук, А.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
Наукова стаття присвячена дослідженню сучасних аспектів впливу цифрових інновацій на ефективність фінансового менеджменту банків України. Розглядаються ключові виклики та можливості, які виникають у банківському секторі в умовах цифрової трансформації, а також надаються рекомендації щодо підвищення ефективності управління фінансовими ресурсами. У ході дослідження виявлено, що впровадження цифрових технологій, позитивно впливає на покращення якості обслуговування клієнтів та оптимізацію внутрішніх процесів банківських установ. Основними викликами залишаються питання кібербезпеки, регуляторні обмеження, недостатня цифрова грамотність населення та необхідність значних інвестицій у технологічну інфраструктуру. Автори пропонують шляхи вирішення цих проблем, зокрема розвиток інноваційної екосистеми, аналіз даних з пристосування банків до стрімкого розвитку онлайн-банкінгу, вдосконалення нормативно-правової бази, створення механізмів державно-приватного партнерства для фінансування технологічних проєктів, а також підвищення кваліфікації співробітників банківської сфери. Особливий акцент робиться на важливості впровадження системи відкритого банкінгу (Open Banking) та розвитку фінансових технологій (FinTech) для підвищення конкурентоспроможності українських банків на міжнародному ринку. Стаття має значне практичне і наукове значення для представників банківської галузі, регуляторів та наукової спільноти, оскільки надає конкретні рекомендації щодо впровадження цифрових інновацій для забезпечення стабільного розвитку фінансового менеджменту. Впровадження запропонованих заходів сприятиме модернізації банківської системи України, підвищенню її ефективності та стійкості в умовах глобальної цифровізації.