ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО КАПІТАЛУ І КОРПОРАТИВНОЇ КУЛЬТУРИ - Польова, Н.М.; Чернов, О.Ф.; Луговий, О.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
Взаємозв’язок корпоративної культури та інтелектуального капіталу є важливим аспектом для розвитку сучасних організацій. Корпоративна культура формує цінності, норми та поведінкові моделі, що визначають взаємодію працівників і сприяють ефективному використанню інтелектуального капіталу. Вона створює середовище, в якому знання, досвід і навички працівників можуть бути обмінювані та інтегровані в стратегічні процеси організації. Інтелектуальний капітал, в свою чергу, є основою для інновацій та прийняття рішень, забезпечуючи організації конкурентні переваги. Взаємодія цих двох елементів дозволяє максимально використовувати потенціал людських ресурсів, сприяє розвитку інновацій та адаптації до змінюваного ринкового середовища. В статті обґрунтовано та доведено, що організації, які успішно інтегрують корпоративну культуру і інтелектуальний капітал, демонструють вищий рівень продуктивності та стійкості в умовах глобалізації та технологічних змін.