РЕКРЕАЦІЙНІ ЧИННИКИ РОЗВИТКУ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ - Конащук, В.Л. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У статті розглянуто розвиток готельно-ресторанного бізнесу в Україні впродовж останніх 15 років і виявлено його позитивну динаміку за винятком періодів дії об’єктивних форс-мажорних обставин (війна і пандемія). Цьому сприяла, зокрема, забезпеченість нашої країни рекреаційними ресурсами. Проте значна частина рекреаційних ресурсів в Україні внаслідок російської агресії є тимчасово втраченими чи недоступними для використання. По мірі деокупації територій вони будуть повертатися в господарський обіг поступово. В той же час слід очікувати різкого зростання рекреаційного попиту завдяки поверненню населення до мирного життя і зростанню його доходів. Це спричинить дефіцит рекреаційних ресурсів і стане гальмуючим фактором для розвитку готельно-ресторанного бізнесу. Тому слід заздалегідь проводити політику активізації освоєння й використання місцевих рекреаційних ресурсів на основі принципів полегшення доступу до місцевої інфраструктури для суб’єктів готельно-ресторанного бізнесу, екологічно нейтрального їх функціонування та дотримання ними принципу інклюзивності.