ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ КОРОТКОСТРОКОВИХ ПОДОРОЖЕЙ ДЛЯ УКРАЇНСЬКИХ ТУРИСТІВ В ЄВРОПІ - Бойко, Н.О.; Богославець, О.Г.; Ілляшенко, І.О. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У статті розглядаються особливості організації короткострокових подорожей українських туристів до країн Європи. Проведено аналіз основних факторів, що впливають на популярність таких видів турів серед українських туристів. Особлива увага приділяється дослідженню нововведень на кордоні України з ЄС, що оптимізує проведення митних процедур для відвідувачів регіону з туристичною та бізнес- метою. Вони полягають у впровадженні в країнах Європи системи EES і ETIA, що мають забезпечити точний облік часу перебування громадян третіх країн в країнах регіону. Цей запобіжний захід дозволить країнам Шенгенської зони уникати зловживанням безвізовим режимом. Він є засобом безпеки та скорочує бюрократичні бар’єри на шляху інтенсифікації туристичних і бізнес зв’язків. Розглянуто особливості організації екскурсійної діяльності під час короткострокових подорожей. В дослідженні визначено аспекти туристичних пропозицій європейських країн для організації нетривалих подорожей. Розроблено рекомендації для підвищення якості підготовки українських туристів до подорожей, здійснено оцінку перспектив розвитку короткострокового туризму у контексті інтеграції України до європейського туристичного простору.