ДОСЛІДЖЕННЯ ТЕОРЕТИЧНИХ АСПЕКТІВ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ТУРИСТИЧНОЇ ГАЛУЗІ - Крикунова, В.М.; Нікітенко, К.С. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
Стаття присвячена дослідженню теоретичних і практичних аспектів управління розвитком туристичної галузі в умовах сучасних викликів. В основі дослідження лежить концепція «менеджменту безпеки туризму», яка інтегрує фізичні, економічні, соціальні та інформаційні аспекти безпеки. Основна увага приділена створенню комплексної системи, що забезпечує захист туристів на всіх етапах їх взаємодії з туристичним продуктом – від планування подорожі до її реалізації. Актуальність дослідження обумовлена зростанням глобальних викликів, таких як зміни у поведінці туристичних потоків, підвищення ризиків безпеки та необхідність адаптації туристичних підприємств до умов невизначеності. Запропонована концепція базується на сучасних технологіях, таких як цифрові платформи, штучний інтелект, системи моніторингу та прогнозування, які дозволяють оперативно реагувати на потенційні загрози та мінімізувати ризики. У статті проаналізовано теоретичні підходи до управління туризмом, що дозволяють інтегрувати різні аспекти безпеки в єдину систему. Особливу увагу приділено превентивним заходам, зокрема управлінню ризиками, кризовому управлінню та плануванню заходів безпеки. Впровадження таких заходів сприяє підвищенню довіри клієнтів до туристичного бізнесу, зміцненню конкурентоспроможності туристичних підприємств та забезпеченню їх сталого розвитку. Наукова новизна статті полягає у формуванні уніфікованого підходу до управління розвитком туристичної галузі, який враховує специфіку взаємодії між державними органами, приватним сектором, громадськими організаціями та туристами. Запропоновані інструменти управління, зокрема планування, моніторинг, контроль та оцінювання, дозволяють оптимізувати ресурси та забезпечити сталий розвиток галузі. Практична значущість дослідження полягає у можливості застосування його результатів для розробки стратегій адаптації туристичного бізнесу до кризових умов, а також для формування політик, спрямованих на зміцнення національного туристичного продукту на міжнародному ринку. Результати дослідження вказують на необхідність інтеграції безпекових аспектів у всі рівні управління туризмом, зокрема у стратегічне планування, розвиток інфраструктури та просування туристичних дестинацій. Стаття пропонує перспективи подальшого розвитку туристичної галузі через запровадження інноваційних механізмів та забезпечення ефективної співпраці між усіма зацікавленими сторонами.