ДОСЛІДЖЕННЯ НАУКОВИХ ПІДХОДІВ ДО ФОРМУВАННЯ ДЕФІНІЦІЇ «МЕНЕДЖМЕНТ БЕЗПЕКИ ТУРИЗМУ» - Нікітенко, К.С. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
Стаття присвячена дослідженню наукових підходів до формування дефініції «менеджмент безпеки туризму», що є актуальним завданням у контексті забезпечення стійкого розвитку туристичної галузі та підвищення рівня довіри клієнтів. У статті проаналізовано ключові аспекти менеджменту безпеки, що охоплюють фізичну, економічну, соціальну та інформаційну безпеку туристів. Окрему увагу приділено превентивним заходам, включаючи управління ризиками, моніторинг загроз та кризове управління, які відіграють важливу роль у формуванні комплексної системи безпеки туристичної діяльності. У дослідженні акцентовано на значущості сучасних технологій, таких як цифрові платформи, штучний інтелект, системи відстеження та прогнозування, які дозволяють оперативно реагувати на потенційні загрози та забезпечувати захист туристів у різних умовах. Запропоновано уніфікований підхід до менеджменту безпеки туризму, який включає планування, організацію та контроль заходів безпеки, що сприяють зменшенню ризиків під час подорожей і підтримують стабільне функціонування туристичних підприємств. Наукова новизна статті полягає в інтеграції різних аспектів безпеки у єдину концепцію менеджменту, орієнтовану на комплексне забезпечення захисту туристів на всіх етапах взаємодії з туристичним продуктом – від планування та розробки до безпосередньої реалізації. Розробка цього підходу дозволяє підвищити ефективність роботи туристичних підприємств, збільшити їх конкурентоспроможність на внутрішньому та міжнародному ринках, а також забезпечити стійкий розвиток галузі в умовах зростаючих глобальних викликів.