ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ ТА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ ТУРИСТИЧНОГО БІЗНЕСУ: БІБЛІОМЕТРИЧНИЙ АНАЛІЗ ДОСЛІДЖЕНЬ - Іванова, Н.С. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
Метою цього дослідження є проведення бібліометричного аналізу наукових праць, що вивчають вплив штучного інтелекту (ШІ) на конкурентоспроможність туристичних підприємств. Використовуючи дані з наукометричних баз Web of Science та Scopus, було досліджено тенденції публікаційної активності, географічний розподіл досліджень, рівень цитованості авторів та основні дослідницькі напрями. Виявлено, що найбільшу кількість досліджень у цій сфері виконують науковці з Китаю, Іспанії, Індії, США, Сполученого Королівства та Португалії, що свідчить про високий рівень наукового інтересу до застосування ШІ у сфері туризму. Результати аналізу свідчать, що основні дослідження присвячені використанню машинного навчання для персоналізації послуг, застосуванню великих даних для прогнозування туристичних потоків, автоматизації процесів обслуговування клієнтів та розвитку концепції "розумного туризму". Окремий напрямок досліджень зосереджений на генеративному штучному інтелекті, зокрема ChatGPT, та його ролі у формуванні цифрових туристичних послуг. Проаналізовані наукові праці підкреслюють потенціал ШІ для оптимізації витрат, покращення користувацького досвіду та підвищення ефективності маркетингових стратегій. Водночас наголошується на ключових викликах, таких як етичні аспекти використання ШІ, безпека даних та необхідність залучення кваліфікованих фахівців. Отримані результати можуть бути корисними для науковців, бізнес-практиків та політиків, які займаються питаннями інтеграції штучного інтелекту в туристичну сферу та забезпечення її сталого розвитку.