ВОЛОНТЕРСЬКИЙ РУХ ЯК СОЦІАЛЬНА ІНІЦІАТИВА В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНИХ ВИКЛИКІВ - Бойко, Л.О. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
Волонтерський рух відіграє ключову роль у вирішенні соціальних, економічних та гуманітарних проблем, особливо в умовах сучасних глобальних викликів. Зростаючі кризові явища сьогодення актуалізують потребу в активній громадській участі та добровільній допомозі. У цьому контексті волонтерство виступає не лише засобом підтримки вразливих груп, а й важливим чинником соціальної згуртованості та сталого розвитку суспільства. У статті аналізуються основні аспекти розвитку волонтерства в умовах сучасних глобальних проблем, таких як гуманітарні кризи, природні катастрофи та воєнні конфлікти. Особлива увага приділяється дослідженню міжнародного волонтерства, а також розвитку волонтерського руху в Україні, де розглядаються його ключові етапи, особливості та виклики. У статті обґрунтовано важливість волонтерства як ефективного інструменту соціальної допомоги та підтримки в умовах глобалізації. Окремо висвітлено місце України в світовому рейтингу благодійності, визначено її сильні та слабкі сторони, а також можливості для покращення ситуації. Дослідження дозволяє глибше зрозуміти роль волонтерського руху як у міжнародному, так і національному контексті, а також пропонує рекомендації щодо посилення інституційної підтримки та активізації громадянської участі у волонтерських ініціативах. В Україні волонтерський рух переживає період інтенсивного розвитку, особливо з початку війни 2014 року та в умовах тривалих воєнних дій. Завдяки зусиллям громадських організацій, активістів і волонтерів вдалося значно зміцнити соціальні мережі підтримки, організувати гуманітарну допомогу та сприяти реабілітації постраждалих. Однак, хоча Україна робить великі кроки у розвитку волонтерства, вона все ще стикається з викликами, такими як недостатня інституційна підтримка та необхідність у більш ефективних механізмах залучення волонтерів у різноманітні сфери, включаючи освіту, охорону здоров’я та відновлення інфраструктури.