РОЗВИТОК СФЕРИ ПЕРЕРОБКИ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ В УКРАЇНІ - Черепеня, В.О.; Аверчева, Н.О. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
В статті досліджені основні проблеми і перспективи розвитку сфери переробки сільськогосподарської продукції в Україні, у складній структурі якої найбільшу питому вагу за обсягами реалізованої промислової продукції займає виробництво харчових продуктів. Систематизовано негативні чинники, які перешкоджають розвитку галузі, зокрема необхідність залучення значних інвестиційних ресурсів, інноваційного оновлення технологічних процесів, підвищення конкурентоспроможності за якістю і ціною, залучення кваліфікованого персоналу. Досліджено динаміку і структуру виробництва харчових продуктів. Проаналізовано надходження основних видів продукції сільського господарства на переробні підприємства. На цій основі визначені напрями удосконалення організаційно-економічних відносин, які формуються у сфері переробки сільськогосподарської продукції. Визначені переваги, які формує поглиблення інтеграції між аграрними і промисловими підприємствами в аспекті позитивного впливу на розвиток національної економіки і на мікрорівні.