МИТНИЙ ПОСТ-АУДИТ ЯК ІНСТРУМЕНТ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ МИТНОГО КОНТРОЛЮ В УКРАЇНІ - Гайдучок, Т.С.; Вітер, С.А.; Дем’янишина, О.А. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У статті розглянуто сутність та ключові функції митного пост-аудиту як важливого інструменту підвищення ефективності митного контролю в Україні. Зокрема, визначено його роль у забезпеченні дотримання митного законодавства, покращенні прозорості митних процедур, а також зменшенні рівня правопорушень у сфері зовнішньоекономічної діяльності. Оцінено вплив митного пост-аудиту на управління митними ризиками, виокремлено основні виклики та можливості, пов’язані з його впровадженням. Проведено SWOT-аналіз факторів, що впливають на розвиток митного пост-аудиту в Україні. Визначено сильні та слабкі сторони, можливості та загрози його реалізації, що дозволяє глибше зрозуміти перспективи та перешкоди, які можуть виникнути на цьому шляху. Досліджено перспективи інтеграції митного пост-аудиту в загальну систему митного контролю. Ця інтеграція має на меті підвищення ефективності діяльності митних органів, спрощення процедур для добросовісних суб’єктів господарювання, а також створення більш прозорого та відкритого середовища для зовнішньоекономічної діяльності в Україні.