ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРАКТИКИ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ У ЗВО УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙНИ ТА ПОСТВОЄННИЙ ПЕРІОД - Кирилко, Н.М. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
Головною метою дослідження, яке проведено у статті є аналіз ефективності різних видів практик (навчальної, виробничої, переддипломної і науково-педагогічної) та рекомендації щодо розробки пілотного проєкту комплексної практики здобувачів вищої освіти, як більш активного інструменту в отриманні практичних навичок та набуття досвіду при ознайомленні з майбутньою спеціальністю. Дослідження базується на аналізі функціональних можливостей необхідного набору практичного інструментарію та для впровадження даного проєкту з урахуванням умов воєнного стану в Україні. Методика дослідження передбачає оцінювання можливостей залучення здобувачів ЗВО 1-5 курсів, як основних виконавців всіх етапів пілотного проєкту задля збільшення сконцентрованості та активізації щодо найбільш досконалого практичного освоєння обраних спеціальностей та освітніх програм. Також покладена відповідальність за виконання студентами всіх курсів пілотного проєкту з комплексної практики в якості супроводу, наставництва і контролю безпосередньо на науково-педагогічних працівників ЗВО та експертів, ключових стейкголдерів, провідних фахівців і роботодавців. Провівши наукове дослідження та порівняння проходження різних видів практик здобувачами вищої освіти автор отримав наступні результати. Запропоновано у закладі вищої освіти створити Центр проходження комплексної практики студентів (ЦПКПС) 1-5 курсів всіх спеціальностей та ОП. В даному ЦПКПС запропонувати декілька видів проєктів, в яких основною метою є об’єднаність здобувачів вищої освіти не залежно від їх курсу навчання та освітньої програми чи спеціальності. Позитивним також є те, що такий пілотний проєкт має перспективу в майбутньому задля прискорення набору роботодавцями професійного персоналу на виробничі підприємства або в організації різних структур та форм власності. Практична значущість дослідження проведеного в статті полягає в тому, що в умовах війни та повоєнний період виникають деструктивні явища на ринку праці – невідповідність між попитом, кваліфікацією та пропозиціями між галузями. Тому варто зауважити, що з боку здобувачів вищої освіти практично відчувається вся важливість обраних спеціальностей, а з боку високопрофесійних спеціалістів та роботодавців прискорення пошуку необхідного професійного персоналу, який буде зорієнтований на ефективну довгострокову співпрацю в умовах сьогодення для відновлення та подальшого функціонування підприємницьких структур.