ВПЛИВ ЕКОЛОГІЗАЦІЇ ВИРОБНИЦТВА НА СТАЛИЙ РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВА - Кулініч, Т.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У сучасних умовах глобальних змін клімату та екологічних викликів все більше уваги приділяється екологізації виробничих процесів. Тому одним із ключових завдань підприємств у період економічних трансформацій є впровадження заходів, що сприяють сталому розвитку. Метою статті є визначення особливостей моделювання та оцінки впливу екологізації виробництва на сталий розвиток підприємства. У ході дослідження встановлено, що екологізація виробництва є ключовим чинником сталого розвитку підприємства, оскільки сприяє зниженню негативного впливу на навколишнє середовище та підвищенню його економічної ефективності. Доведено, що екологізація виробництва включає чотири основні складові: впровадження ресурсоощадних технологій, переробку відходів, використання альтернативних джерел енергії та зменшення викидів шкідливих речовин у навколишнє середовище. Звернуто увагу на той факт, що кожна з цих складових охоплює низку екологічних заходів, які безпосередньо впливають на базові параметри сталого розвитку підприємства, зокрема на зменшення витрат на енергію та сировину. Відтак, для оцінки економічної ефективності екологізації виробництва важливо визначити вартість кожного із заходів, що дає змогу за допомогою моделі Хікса–Ліндаля змоделювати їхній вплив на загальний економічний результат. Модель Хікса–Ліндаля дає змогу оцінити вплив різних екологічних заходів, зокрема впровадження ресурсоощадних технологій, переробки відходів, використання альтернативних джерел енергії та зменшення викидів, на сталий розвиток підприємства. У межах цієї моделі кожен екологічний захід розглядається як окремий фактор, що відбивається в рівнянні множинної регресії, де змінні взаємодіють і впливають на економічний результат. Рівняння множинної регресії дає змогу кількісно оцінити вплив кожного з екологічних заходів на потік доходу Хікса–Ліндаля, який є ключовим параметром для оцінки сталого розвитку підприємства. Констатовано, що така економічна модель дає змогу обґрунтувати інвестиції в екологічні інновації та продемонструвати їхню ефективність у зниженні витрат і підвищенні економічної стабільності підприємства в довгостроковій перспективі.