ВПРОВАДЖЕННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В МІСЦЕВЕ ВИРОБНИЦТВО: АДАПТАЦІЯ АЛГОРИТМІВ ДО ПОТРЕБ ПРАЦІВНИКІВ - Михайлов, М.С. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
Стаття присвячена дослідженню впровадження штучного інтелекту (ШІ) у виробничі процеси, зокрема його адаптації до потреб працівників на локальному рівні. У контексті Індустрії 5.0, де ключовими аспектами є співпраця між людьми і технологіями, важливо зосередитися на впливі алгоритмів на робочі умови. Останні тенденції в розвитку ШІ відкривають нові можливості для автоматизації, підвищення продуктивності та індивідуалізації робочих процесів, але їх інтеграція вимагає розуміння потреб працівників. У статті аналізується роль алгоритмів у формуванні робочих практик та візуалізації даних, що дозволяють адаптувати технології відповідно до місцевих вимог. Розглядаються приклади успішних кейсів, де підприємства досягли балансу між впровадженням новітніх технологій і підтримкою трудового потенціалу співробітників. Обговорюються етичні питання та виклики, що виникають у процесі адаптації ШІ, а також рекомендації щодо створення ефективної правової та організаційної бази для забезпечення стійкого розвитку підприємств. Основні результати дослідження підкреслюють необхідність інтеграції алгоритмів в управлінські системи, що враховують індивідуальні потреби працівників і етичні аспекти використання ШІ. Дослідження завершується висновками про важливість комплексного підходу до адаптації технологій, що можуть забезпечити економічний успіх підприємств і підвищити якість життя працівників. Метою статті є аналіз впливу ШІ на трудову діяльність працівників локального рівня та вивчення механізмів адаптації алгоритмів до специфічних потреб підприємств. Методологія дослідження включає огляд наукових публікацій, інтерв’ю з керівниками компаній та працівниками, а також анкетування для оцінки ставлення працівників до впровадження ШІ. Наукова новизна роботи полягає в розробці інтегрованої моделі адаптації ШІ до потреб працівників на локальному рівні. Висновки підтверджують, що комплексний підхід до впровадження ШІ, включаючи активну участь працівників і належне навчання, є ключовим для успішної інтеграції. Використання ШІ вимагає обміркованого підходу з огляду на етичні аспекти, що забезпечує соціальну відповідальність компаній.