МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ У СФЕРІ ФІНАНСІВ УКРАЇНИ - Патлах, В.Ф. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У даній роботі було досліджено методологічні засади публічного управління у сфері фінансів України з урахуванням сучасних викликів та стратегічних потреб держави. Розглянуто вплив внутрішніх і зовнішніх факторів на фінансову систему, зокрема наслідки економічної нестабільності, геополітичні ризики, інфляційні процеси, зростання оборонних витрат та боргове навантаження. Проаналізовано взаємозв’язок між економічними кризами, корупційними ризиками та політичною нестабільністю, які перешкоджають ефективному розподілу державних ресурсів та стратегічному плануванню. Було розширено теоретичну базу щодо підходів до бюджетного планування, включно з інкрементною, програмно-цільовою, кризовою та гнучкою моделями, а також доведено їхню практичну значущість для формування адаптивної системи управління державними фінансами. Визначено критичну важливість впровадження цифрових рішень для автоматизації бюджетних процесів, моніторингу витрат та аналітики фінансових операцій. Особливу увагу приділено потенціалу використання технологій цифрової трансформації для підвищення прозорості та безпеки фінансових транзакцій. Запропоновано концепцію інтегрованої цифрової системи контролю, яка включає модулі збору даних, аналітики, управління ризиками та автоматизації звітності. Доведено, що така система дозволяє створити єдиний інформаційний простір для взаємодії ключових стейкхолдерів, включно з державними органами, підприємствами, банківським сектором і громадськістю. Зроблено висновок про необхідність комплексної цифрової трансформації системи публічних фінансів України, яка має базуватися на інтеграції інноваційних технологій, антикорупційних механізмів і результатно-орієнтованого бюджетування. В результаті дослідження сформульовано рекомендації щодо розвитку стратегії цифровізації публічного управління фінансами з акцентом на підвищення підзвітності, прозорості та ефективності фінансових процесів, а також на створення адаптивної системи управління, здатної реагувати на динамічні виклики зовнішнього середовища.