ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ТРЕНДОВИХ МЕТОДІВ ПРОГНОЗУВАННЯ ЕКОНОМІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ НА ПРИКЛАДІ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Ковбатюк, М.В.; Семенюк, Д.Ю. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У даному дослідженні здійснено комплексний аналіз методів прогнозування макроекономічних показників на прикладі валового внутрішнього продукту та валютного курсу України. Робота охоплює традиційні економетричні підходи, зокрема лінійну регресію, поліноміальну регресію та експоненційне згладжування. Всі розрахунки та моделювання було реалізовано у середовищі Python. Основною метою дослідження є визначення найбільш ефективного підходу для прогнозування динаміки макроекономічних показників на довгострокову перспективу до 2030 року. Аналіз розпочато з кореляційної матриці, яка визначила ключові взаємозв’язки між змінними. Лінійна регресія показала низьку точність, оскільки не враховує нелінійні зміни. Поліноміальна регресія та експоненційне згладжування виявилися більш гнучкими, проте обмеженими у довгострокових прогнозах. Окрім того, у роботі здійснено оцінку точності отриманих результатів.